www.BileteAvion1.ro
Oferte speciale BILETE AVION..Detalii
NICRO TRAVEL este AGENTIE DE TURISM ONLINE
Telefon/Fax:
021.312.70.58
021.212.78.24
J40/13210/92
RO2593516
Program de lucru:
09.00-17.00
Sfaturi calatorie
Contract turist
HARTI BULGARIA
Harta Nisipurile de Aur
Harta Albena
NICRO TRAVEL
Bilete avion 2009
bilete avion ieftine

 

Traian Vuia

 Copilaria si anii de studii

Traian VuiaTraian Vuia (1872 - 1950)
Traian Vuia s-a nascut la 17/29 august 1872, in loclitatea Surducul-Mic (astazi, comuna Traian Vuia), Judetul Timis. Localitatea este situata in Banatul romanesc, regiune inclusa in acea perioada in Imperiul austro-ungar. Pentru acest fapt, Vuia a fost considerat mult timp ca fiind de origine maghiara sau austriaca.

In realitate este roman, nascut intr-un teritoriu romanesc aflat sub ocupatie din parinti romani: preotul Simion Popescu si Ana Vuia.

Juridiceste, fiu natural, a purtat numele de Popescu, dupa tatal sau numai de-a lungul a doi ani:1881-1883. In tot restul vietii numele sau a fost Vuia, adica acela al mamei sale. Cu acest nume este cunoscut si in posteritate.(...)

In privinta prenumelui povestea este comuna pentru aproape toti copiii nascuti din parinti romani; ungurii obisnuiau automat sa schimbe numele de botez ale copiilor punand in locul celui original corespondntul maghiar. Stefan devenea Istvan sau, mai familiar, Pista, Margareta se prefacea in Margit, Gheorghe capata forma Gyorgy. De aceea la nasterea unui copil parintii romani cautau de obicei un nume latin care sa nu poata fi tradus, obicei de altfel pastrat chiar din vechime in aceste regiuni. Aceasta explica de ce Romania, in cele trei principate e plina de "imparati", incepand cu Traian si terminand cu Constantin.(...)

Vuia frecventeaza la Scoala confesionala de limba romana din localitate 1-2 clase.(...)
In anul 1879, Parlamentul ungar a votat o noua leg scolara (...) care prevedea obligativitatea predarii limbii maghiare in toate scolile populare din Ungaria, deci si in cele confesionale romanesti. De comun acord cu familia, Vuia s-a mutat in 1881 la Scoala primara din Faget, apoi la Scoala germana din aceeasi localitate. A invatat limba germanaq si a avut problene cu limba maghiara, obligatoie in scoala. In casa parinteasca, tipic transilvaneana, Traian Vuia a fost martorul unor relatari zguduitoare facute de tatal sau cu privire la soarta romanilor din acele tinuturi. Cei urmariti cu predilectie pentru ideile lor privind emanciparea nationala erau reprezentantii bisericii romane. Tatal sau facea parte din acestia.

Traia Vuia a pastrat tot restul vietii sale aceste amintiri triste privind umilirea neamului din care face parte. "Maghiarul" Traian Vuia va deveni unul dintre cei mai importanti luptatori pentru eliberarea Transilvaniei si unirea sa cu Romania.(...)

Vuia si-a improvizat un atelier unde au prins contur tot felul de "jucarii" destinate zborului.
Intre 1884-1892 Traian Vuia s-a aflat la Lugoj unde a urmat studiile liceale. In aceasta perioada a construit mai multe modele de aparate de zbor (machete) de tipul zmeelor. Intr-o cuvantare tinuta la Academia Romana in anul 1954, Petru Groza face afirmatia ca:"...auzeam vorbindu-se in familie ca exista un licean la Lugoj, (...), care vrea sa zboare si care mereu construia modele de avioane."(...)

Dupa ce a trecut examenul de bacalaureat in anul 1892, Traian Vuia a plecat la Budapesta.(...)
Petru Groza sustine ca "... La Budapesta nu a avut (...) bani ca sa se inscrie si la Politehnica si astfel s-a inscris numai la drept (...) urmand si cursurile serale la Politehnica."(...)
La 6 mai 1901, Traian Vuia isi ia doctoratul in stiinte juridice solicitand, in conformitate cu drepturile minime pe care le avea un student roman, ca diploma eliberata sa fie redactata in limba latina si nu in limba maghiara.(...)

In cea de-a doua perioada de timp petrecuta la Lugoj este posibil ca tanarul jurnalist sa fi realizat machete unui aparat de zbor denumita in unele lucrari "automobil cu aripi".(...)
Este un moment decisiv al vietii sale. Are de ales intre un trai cat de cat decent, profesand avocatura sau, un viitor incert, urmandu-si vocatia pentru tehnica, pentru rezolvarea zborului mecanic.(...)

"Cand a plecat de acasa, ii spunemamei sale care plangea:<<Ma duc mama departe la Paris - pe vremea aceea Parisul era considerat la noi ca fiind la capatul lumii - dar lasa mama, sa nu-ti para rau ca am sa viu de acolo in zbor sau n-am sa mai vin niciodata acasa."(...)

Un aeroplan profetic

Intre 27 iunie si 1 iulie 190, Vuia s-a aflat pe drum catre Paris. A trecut prin Budapesta si Viena.
Exista suficiente argumente care ne indreptatesc sa afirmam ca sosire lui Traian Vuia la Paris a fost pregatita de catre anumite cercuri de romani aflati aici. El marturiseste ca intentiona sa ramana in capitala Frantei un timp relativ scurt, pana la cateva luni, urmand ca in aceasta perioada sa-si completeze cunostintele pe care le detinea in domeniul aeronauticii in general iar, in mod deosebit, cele referitoare la aparatele de zbor "mai grele decat aerul".(...)

Daca acesta a fost planul sau, ce motiv sau motive l-au determinat sa si-l modifice radical, sa ramana in Franta si sa-si construiasca aparatele sale de zbor aici? Pot fi avansate mai multe ipoteze.(...)

... in perioada de inceput a sederii sale in Franta (iulie 1902 - martie 1903), a existat speranta lui Traian Vuia intr-o recunoastere oficiala a proiectului sau si, de ce nu, intr-un sprijin material venit si din partea forurilor stiintifice care functionau in aceasta tara. In favoarea acestei ipoteze pledeaza si faptul ca Traian Vuia a elaborat si prezentat un memoriu privind "Proiect de Aeroplan automobil" catre Academia de Stiinte din Franta.(...)

Memoriul lui Traian Vuia "...a fost pus la dosar, savantii oficiali francezi judecand desigur, pe acea vreme, ca ar fi fost nedemn din partea lor sa dea atentie unui manuscris privitor la masina de zburat".(...)

Din momentul respingerii memoriului, relatiile lui Traian Vuia cu oficialitatile aeronautice franceze se racesc in mod evident...(...).

La 15 mai 1903, Vuia solicita din partea Oficiului National al Proprietatii Industriale brevetul pentru inventia sa "Aeroplanul automobil". Brevetul a fost eliberat pe 17 august si a fost publicat in ziua de 16 octombrie acelasi an - Brevet nr. 332106.(...)

Vuia proiectase ceea ce insemna un avion, in acceptiunea lui Clement Ader.(...)
Vuia a inceput constructia "Aeroplanului automobil" in toamna anului 1903 dupa unii istorici, la inceputul anului 1904, dupa altii...(...)

Dupa multe peripetii aparatul de zbor conceput de Traian Vuia a fost gata pentru primele probe in toamna anului 1905. Acestea nu s-au putut efectua decat la inceputul anului 1906 din cauza unui teren propice.(...)

Avionul realizat de el era primul din lume care, datorita rotilor pneumatice, urma sa obtina o viteza orizontala ruland pe sol, viteza care sa permita executarea de catre pilot a desprinderii acestuia de pamant, realizarea zborului si aterizarii.

Acest eveniment s-a petrecut la 18 martie 1906 pe campul de zbor de la Montesson in prezenta unor cunoscuti ai lui Vuia: Hockenjos, Tiefenbacher, Watelet si mecanicul Lallemand.
Zborul este descris pe larg in revista "L'Aerophile" din aprilie 1906 (p.105).(...)

"...Aparatul se ridicase la circa 1 metru inaltime si a parcurs cam 12 m in aer".
Toate calculele inventatorului romanse dovedisera corecte. Toate indoielile erau inlaturate. Toti scepticii aveau sa amuteasca.(...)

Cand, in august 1906, profesorul Constantin Nedelcu, la sfarsitul studiilor sale parasea
Parisul pentru a se intoarce in Banat, si-a luat ramas bun de la prietenul sau Vuia, el relateaza mesajul pe care l-a primit din partea acestuia: "Povesteste prietenilor de acasa tot ce ai vazut aici. Am dovedit ca se poate zbura cu <<mai greu decat aerul>>.(...) Acum, dupa ce s-au convins de posibilitatea zborului mecanic, numarul experimentarilor va creste rapid, specialistii vor realiza motoare speciale, aviatia va avea o industrie infloritoare pe temeiul experientei mele, devenita bun comun. Ai putut vedea! Nu m-am ascuns, am experimentat in vazul tuturor. Vor continua altii, tot mai multi. Asa se realizeaza progresul..."

Cuvinte straine de orice vanitate, de orice egoism, rostite intr-o lume vanitoasa si egoista care nu avea sa-l priveasca decat ca un venetic venit dintr-o tara mica, cu o cultura aproape necunoscuta occidentuli.(...)

Solutia savantului roman a schimbat cursul evolutiei aeronauticii mondiale, fiind adoptata de catre ceilalti pionieri ai aviatiei aflati in Franta in acea perioada, martori oculari ai experimentelor si zborurilor sale.(...)

Taian Vuia a jucat un rol crucial in reorientarea creatiei tehnice aeronautice catre solutii elaborate stiintific, solutii care excludeau empirismul practicat pe scara larga in acea perioada si care au dus la efectuarea primelor zboruri din lume cu aparate mai grele decat aerul, propulsate cu mijloace proprii de bord.(...)

Vuia a mai zburat cu primul sau avion in zilile de 24 iunie, 1 iulie, 12 si 19 august 1906. Din 7 octombrie 1906 pana la 30 martie 1907 el efectueaza experimente cu "Vuia nr.1 bis"...(...)
Construieste aparatul "Vuia nr.2" pentru care primeste brevet de inventie la 29 iunie 1907 in Belgia (Brevet nr. 200682). Ultimul zbor cu acest aparat a masurat 70 metri iar decolarea si aterizarea s-au facut normal.(...)
Aparatul Vuia 2 Aparatul Vuia 2
"Vuia nr. 3" - Un aparat de zbor necunoscut

Pana nu demult se credea, fapt afirmat si in toate lucrarile aparute in Romania, ca "Vuia nr.2" a fost ultima varianta a avionului lui Traian Vuia, acesta retragandu-se in anul 1907 din activitatea aeronautica.(...)

...exista o imagine ce infatiseaza un avion Vuia, care difera in mare masura de aparatele cunoscute.(...)

... Traian Vuia , caporal (ofiter) aspirant in armata austro-ungara, este internat ca prizonier de razboi in lagarul de la Les Sables d'Olonne.

Din proprie initiativa sau in urma unor sfaturi primite din tara intra in francmasonerie impreuna cu Alexandru Vaida-Voievod,se pare, pentru a combate elementul maghiar patruns in forta in aceasta organizatie si care actiona pe toate caile pentru a impiedica unirea teritoriilor romanesti din imperiu cu Romania.(...)

In 1950 este adus in tara, fiind bolnav. Se stinge din viata la Bucuresti, la 3 septembrie (1950), la scurt timp dupa repatriere si este inhumat la Cimitirul Bellu din Capitala.(...)
El a indicat o cale de urmat pe care stiinta si istoria au validat-o.


Traian VuiaTraian Vuia (1872 - 1950)
Inventator român, pionier al aviatiei mondiale. A urmat temporar cursurile Scolii politehnice si apoi pe cele ale Facultatii de drept din Budapesta, obtinând in 1901 titlul stiintific de doctor in stiinte juridice. Preocupat de problema realizarii zborului mecanic, a plecat in 1902 la Paris, unde s-a ocupat de studiul constructiei aeronavelor mai grele decât aerul. Intre 1903 si 1906 a conceput si a construit un avion monoplan cu cadru din tevi de otel, cu aripi din pânza de in impermeabila, intinsa pe un schelet metalic si având forma aripilor liliacului, echipat cu motor cu anhidrida carbonica, cu o singura elice si cu tren de aterizare prevazut cu roti pneumatice. La 18 martie 1906, la Montesson, Vuia a efectuat cu acest avion primul zbor din lume realizat exclusiv cu mijloacele proprii de bord ale aparatului. In continuarea preocuparilor sale in domeniul zborului mecanic, intre 1918 si 1922 a conceput si construit doua tipuri de elicoptere. In 1925 a realizat un generator de abur original, cu circulatie fortata unica, cu presiune si temperatura inalta si cu randament termic ridicat. In timpul celui de-al doilea razboi mondial a fost presedintele Frontului national român din Franta al luptatorilor antifascisti.


"Vuia I", 18 martie 1906

www.infotravelromania.com
Site-uri in reteaua NICRO TRAVEL
www.nicrotravel.ro | www.bileteavion1.ro | www.bulgaria-albena.ro | www.grecia-paralia.ro | www.grecia-halkidiki.ro
www.infotravelromania.ro
NICRO TRAVEL